KONUŞMA BOZUKLUKLARI TERAPİSİ 1- Afazi 2- Kekemelik 3- Ağız yapısına bağlı konuşma bozuklukları(tavşan dudak,yarık damak gibi) Afazi Nedir ?
KONUŞMA BOZUKLUKLARI TERAPİSİ
1- Afazi
2- Kekemelik
3- Ağız yapısına bağlı konuşma bozuklukları(tavşan dudak,yarık damak gibi)
Afazi Nedir ?
Afazi , beyin kanaması, travma ve inme sonucun da oluşan ve konuşma merkezini etkileyen bir beyin rahatsızlığıdır. Kısaca beyin hasarı sonucun da oluşan bir sorundur. Bu sorun direkt konuşmayı etkiler. İnsanlar dil kullanırlar ve iletişimi konuşarak sağlarlar. Konuşma, doğru kelimeleri bulma, anlama, okuma, yazma ve mimik yaparak sağlanır. Bu parçalardan biri veya daha çoğunun beyin hasarı neticesinde işlevini yitirmesi afazili bireyin söylemek istediğini söyleyememesidir. Afazi bir dil bozukluğu olarak da tanımlanabilir. Her afazili birey afaziyi farklı şekilde yaşar. Afazinin şiddeti ve etkileri beyin hasarının yeri ve şiddetine göre afazi olmadan önceki dilsel yeterliliğine ve bireyin eğitimine, kişiliğine göre şekillenir. Afazili bazı kişiler dili çok iyi anlayabilirler. Ama doğru sözcükleri bulmada ve bu sözcüklerle cümle kurmada sorun yaşarlar. Bazı afazili hastalar çok konuşur ama söyledikleri şeyler diğer kişilerce anlaşılmaz bir durum gösterir.
Afazi kendiliğinden geçebildiği gibi terapi yoluyla da bu durumu ortadan kaldırmak mümkündür. Bu nedenle afazili hasta hastaneden çıktıktan sonra ve ödemlerinin mümkünse yok oluşundan veya azalmasından sonra konuşma terapisine alınmalıdır. Bu terapi durumu afazili bireyin yanı sıra aile fertlerine yönelikte olmalıdır. Afazililere verilen konuşma terapisi klinik ortamlardan çok aile ortamında verilmelidir. Ve terapide süreklilik olmalıdır. Terapi süresince tüm aile bireyleri afazili kişiye verilen terapi doğrultusunda hareket etmelidirler.
2- KEKEMELİK
Kekemelik bir konuşma bozukluğu olup genellikle 2-7 yaş arasında ortaya çıkar.
Kekemelik kızlara oranla erkeklerde daha ağır bir durum gösterir Kekeme kişilerde konuşma akıcılığı bozuktur.Konuşurlarken duraklamalar tekrarlar ve ritim bozuklukları oluşur.Çoğu zaman bu konuşma bozukluğu beden hareketlerine ve mimiklerinede yansır.Bu sorun bireyin içinde bulunduğu ortama görede değişiklikler gösterir ve kişinin anlatmak istediklerini ifade etmede zorluklarla karşılaşmalarına neden olur. Kekeme kişilerin bir kısmı bu sorunlarından hiçbir yardım almadan kurtulabilirler ama kekemelerin hayata sorunsuz devam etmeleri,başarılı ve kendilerine güvenen bir birey olarak yaşamları için mutlaka kekemeliğin ortadan kaldırılmasına yönelik terapi almaları gerekir.
KEKEMELİK TEDAVİSİ
Kekeme olan bireyin kekemelik sorununu ortadan kaldırmak için:
1-Kekemeliğe neden olan sorunun kaynağına iniyor ve öncelikle bu sorunun yok edilmesine çalışıyoruz.
2- Kekeme kişinin ailesi ve yakın çevresini de eğitime alıyoruz.
3- Kekemelik terapisinde istenen sonuncu elde etmek için kesintisiz terapi uyguluyoruz.
4- Kekeme terapisini alan bireye kekemeliğin ortadan kaldırılmasıyla ilgili kesin bir zaman belirtmiyoruz(ama genelde uygun ortamda ve terapinin sürekliliğine bağlı olarak 10 günle 24 gün arasında düzeleceğini belirtiyoruz).
5-Kekemelik terapisini garantili olarak veriyoruz.Eğitimde sonunç alınmaması durumunda kişiden hiçbir ücret talep etmiyoruz (bu durum bu güne kadar hiç olmamıştır).
ÜNLÜ KEKEMELER
ÜNLÜ HATİP ROMALI ÇİÇERO
ÜNLÜ FİZİKÇİ A.EİNSTEİN
AMERİKALI OYUNCU BRUCE WİLLİS
MARİLYN MONROE
CHARLES DARWİN
NEWTON
MUSA PEYGAMBER
HALİT KIVANÇ
ÜNLÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ SANATÇISI HÜSEYİN TURAN
Yukarındaki insanların kekeme olmalarına karşın bir kısmı bu durumlarından kurtulmuş bir kısmıda kekeme olarak yaşamış olmalarına karşın başarılı olmuş insanlardır.